4 cawan beras (dibersih dan ditoskan)
190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
2 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 biji bawang besar dicincang
160g tomato puree (dalam tin)
1.8 liter air rebusan yang cair
Daun saderi (yang telah dicincang)
Bawang merah
Bahan Kisar:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 hiris halia
Cara Penyediaan
1.Cairkan minyak sapi di atas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
2.Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
3.Kecilkan api dan tuangkan puree tomato. Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
4.Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa. Biarkan cecair meresap ke dalam beras sebentar.
5.Kecilkan api, tanak nasi dengan bertutup hingga masak. Masukkan daun saderi dan bawang goring.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan