Khamis, November 25, 2010

Resepi AYAM GORENG Kedai Mamak

1 ekor ayam (potong 4 atau 6 )
5 sudu makan pes bawang putih
5 sudu makan pes halia
5 sudu makan serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari (digoreng sekejap dan ditabur pada ayam)


Caranya:

1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.

2. Perap selama 30 minit.

3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.

4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep fryer pada suhu 160 darjah celsius selama 15 minit atau hingga masak.

5. Angkat dan toskan. Taburkan dengan daun kari goreng dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan