Sabtu, November 13, 2010

Resepi Udang Bersos Pedas Masam Manis

Bahan-Bahan A:
300 gm udang dibuang kulit
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh tepung jagung dibancuh
1 biji telur
2 tangkai daun bawang dipotong
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-Bahan B (dipotong):
1 biji bawang besar
3 cm halia muda
2 biji cili padi
2 biji bawang putih

Bahan-Bahan C:
3 sudu makan sos tomato
2 sudu makan cuka
2 sudu makan gula
1 sudu makan sos plum
1 sudu teh sos Lea & Perrins
125 ml air

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng kesemua bahan-bahan B sehingga warnanya kekuning-kuningan.
2. Masukkan bahan-bahan C dan biarkan ia mendidih.
3. Selepas itu masukkan udang dan kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan air tepung jagung dan telur. Masak selama dua minit dan hiaskan dengan daun bawang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan